In 1833 is Valkenburg als toeristenplaats ontdekt. Het burchtachtige stationnetje verleidde veel reizigers tot uitstappen. Ze ontdekten dan ook de indrukwekkende kasteelruïne met veel natuurschoon in de nabije omgeving. Daarom wordt Valkenburg ook wel de oudste toeristenplaats van Nederland genoemd. Hier werd ook de eerste VVV van Nederland opgericht.

Valkenburg wordt ook wel 'Bad' Valkenburg of 'Mergelstad' genoemd. De warmgele kleur komt u zowel ondergronds als bovengronds in het stadje en haar directe omgeving tegen.

Valkenburg beschikt over veel attracties en bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld kastelen, musea en attractieparken. Landelijke faam genieten kuurpark Thermae 2OOO en het Holland Casino boven op de Cauberg.

Groepen kunnen hier onder- en bovengronds mountainbiken, tokkelen en abseilen. Gezellige winkels, restaurants, terrasjes, de rivier de Geul en historische gebouwen typeren het straatbeeld van Valkenburg. Vanaf de rand van het centrum kunt u mooie wandel- en fietstochten maken door het Heuvelland.

Via ondeerstaande links kunt u zien wat er in de omgeving van Valkenburg o.a. te doen is:

Sprookjesbos

De grotten van Valkenburg

De Valkenier